Kattförsäkring - tips för att minska risken

Det finns ett antal olika saker du kan tänka på som gör det lättare att ta hand om din katt och att undvika att den blir skadad eller liknande. Dessa tips kan möjligen underlätta skötseln av din katt och se till att den mår bra, men det är fortfarande en bra idé att skaffa en försäkring åt katten.

Avmaskning

Du bör avmaska din katt regelbundet. Du hittar avmaskningsmedel på Apoteket där det finns flera olika märken att välja mellan. Om du är osäker på vad som passar din katt eller vad som fungerar bäst kan du fråga personalen.

Borsta din katt

Du måste borsta din katt regelbundet annars finns det en risk för att katten får problem med hårbollar. Katten slickar sin päls och får på så sätt hår i magen som måste upp förr eller senare. Borstningen är också ett bra tillfälle att titta efter loppor, fästingar och andra parasiter.

Försäkra din katt

Självklart är det en god idé att skaffa en försäkring till din kisse. Katter är på många sätt mer utsatta än hundar då de springer omkring utomhus utan tillsyn (ifall du inte har en innekatt). Ute finns många faror så som bilar, rävar, hundar, andra katter, rovfåglar, giftiga växter, vassa föremål och krossat glas, elektriska stängsel och andra strömförande saker och ibland även elaka människor som inte tycker om katter. Se därför till att skydda din katt och även din plånbok.

Idbricka / Halsband

Ifall din katt kommer bort eller råkar bli skadad är det väldigt bra ifall den har ett halsband med ditt namn, adress och telefon på. Då kan den som hittar katten snabbt ta reda på vart den hör hemma och kontakta dig. Har din katt exempelvis blivit överkörd eller allvarligt skadad på annat sätt kan detta innebära skillnaden på liv och död.

Ingen Alvedon till katten!

Även om Alvedon fungerar mycket bra som smärtlindring för oss människor så är det inte alls likadant för en katt. Katter tål inte paracetamol som finns i Alvedon och en katt som har fått i sig en tablett blir snabbt hängig och slemhinnorna går från den vanliga ljusrosa till mörkt blåröda. En katt som fått i sig en Alvedon kan mycket väl dö av detta.

Kastrering

Både han- och honkatter kan kastreras. Honkatter kastreras för att inte kunna få barn, vilket hindrar att du blir husse eller matte till en kull med oönskade kattungar. Kastreringen tar även bort könsdriften så att din katt blir lugnare och risken att den hamnar i bråk minskar. Tala med din veterinär för mer info.

Klippa klor

Ifall klorna blir för långa kan de växa in i kattens trampdynor. Detta händer framför allt på äldre katter som inte använder sina klor lika ofta. Klipp därför kattens klor efter behov. Större delen av klon är fylld med en rosa pulpa som innehåller nerver och blodkärl. Var försiktig så att du inte klipper i den. Klipp inte närmare än 2 millimeter från pulpan.

Tugga på gräs

Många katter gillar att tugga på gräs, och detta är nyttigt för katten då gräs innehåller vitaminer som är bra för katten. Se dock upp så att din katt inte tuggar på andra växter som eventuellt kan vara giftiga.

Vaccinering

Det är bra att vaccinera sin katt, men man måste se till att man gör det på rätt sätt. Alla katter bör få en basvaccinering som innefattar vaccin mot kattsnuva och kattpest. Det finns även tilläggsvaccin men dessa delas endast ut vid speciellt behov. Fråga din veterinär ifall du vill veta med säkerhet vad din katt behöver.