Typer av mopedförsäkringar

Det finns en del olika försäkringar för mopeder. Vare sig du har en liten scooter, moppe eller en eu-moped så kan en försäkring behövas. Alla mopeder måste ha en trafikförsäkring, utan undantag. En sådan täcker de vanligaste kostnaderna, t ex skador på dig eller andra människor.

Läs nedan om de olika typerna av mopedföräkringar. Läs även viktig information och tips om mopedförsäkringar, då det många gånger finns saker du måste tänka på för att din försäkring ska gälla!

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring ersätter kostnaderna för skador som uppstår på dig själv, dina medpassagerar eller andra trafikanter som kan tänkas råka illa ut. En sådan försäkring ersätter även skador på andra fordon eller egendom som skadas. Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag för dig som har en moped, men samtidigt är den ganska billig. Titta runt lite för att hitta de bästa priserna.

Bra att veta är även att det är trafikförsäkringen för den som orsakar en olycka som krävs på pengar. Detta innebär att om du krockar med en bil och det är ditt fel kommer bilens skador täckas av din försäkring, men inte de skador som uppstår på din moped. Kan det dock bevisas att felet inte är ditt kan du få ersättning för skador på din moped från bilägarens trafikförsäkring.

Halvförsäkring

En så kallad halvförsäkring ersätter kostnader för det som tagits upp ovan men dessutom ifall din moped blir stulen, ifall den börjar brinna eller om du skulle behöva bärgningshjälp. Du får också stöd ifall glasrutan spricker osv. Hamnar du i en rättstvist kan du få ekonomiskt stöd och behöver du besöka en psykolog efter t ex en krock kan du få hjälp att betala detta. Glöm dock inte bort att inga skador på din moped i eventuella trafikolyckor ersätts. Då får du uppgradera till en helförsäkring.

Helförsäkring

Helförsäkringen är främst till för att skydda din moped från skador. Du får ersättning för vagnskada ifall mopeden skadas i en trafikolycka, utsätts för åverkan eller vandalism eller ifall någon annan olycka inträffar. Det kostar lite mer med en heltäckande försäkring men det kan deifintivt vara skönt att ha en försäkring som innebär att mopeden i sig är skyddad. Har du en dyr EU-moped eller en annan fin moppe som kostat mycket så är det oftast värt pengarna.

Helförsäkring är den vanligaste typen av mopedförsäkring. Många äger en eu-moped och dessa dyrgripar vill man självklart försäkra på ett så bra sätt som möjligt. Med denna typ av försäkring kan du råka ut för i princip vad som helst och ändå klara dig undan med en självrisk på runt 2000 - 3000 kr

Glöm inte läsa viktig info och tips för att ta reda på vad som gäller för att du ska få ut pengar på försäkringen!